De gezichten van de documentaire

In de documentaire worden de levensverhalen van Jordan en Stefano verteld. Beide jongens hebben geworsteld met hoe ze moesten omgaan met hun ADHD. Inmiddels hebben beide jongens een oplossing gevonden die voor hen werkt.

Al op zesjarige leeftijd werd er ADHD geconstateerd bij Jordan en begon de zoektocht naar een methode die hem zou helpen. Op negenjarige leeftijd begon zijn arts met medicatie voorschrijven. Ruim tien jaar later heeft hij eindelijk de juiste combinatie van medicijnen gevonden en hij is ontzettend blij daarmee. De combinatie van de medicatie en sporten werkt voor hem uitstekend.

Bij Stefano werd ADHD pas op zijn achttiende ontdekt. Hij heeft een korte tijd Ritalin geprobeerd maar hij voelde zich daar niet goed bij, het werkte niet voor hem. Hij ging op zoek naar een andere methode om met zijn ADHD om te gaan. Tijdens groepstherapieën bij de GGZ kwam hij voor het eerst in aanraking met meditatie. Door regelmatig te mediteren houdt hij zijn hoofd rustig en kan hij beter met zijn ADHD omgaan. 

Beide jongens zijn het met elkaar eens: je moet de oplossing vinden die voor jou werkt, dat is het belangrijkste. Of dat nou medicatie is of niet, het moet voor jou werken. 

In deze documentaire gaan we met kinder- en jeugdarts Peter Dijkshoorn praten over medicatie die bij ADHD wordt voorgeschreven. Er is een discussie geweest in de media dat ADHD gemedicaliseerd zou worden. De diagnose zou te vaak worden gesteld en er zou ook te vaak medicatie zijn voorgeschreven aan kinderen. Maar is dat wel zo? Peter Dijkshoorn vertelt wanneer medicatie wordt voorgeschreven, waarom het wordt voorgeschreven, wat medicatie met je doet en wat er bekend is over eventuele langetermijngevolgen.

Marja van der Ende heeft een eigen praktijk waarin ze ADHD'ers begeleidt, Elements to SuXeed. Door een combinatie van massages, voedingsadviezen en ontladingsoefeningen probeert ze haar cliënten te leren omgaan met hun ADHD, zodat ze zichzelf kunnen redden in het leven. Volgens haar zijn een goed zenuwstelsel en een goede stofwisseling erg belangrijk. Slechte voeding kan volgens haar de symptomen van ADHD veel erger laten worden. Als je de juiste voeding tot je neemt, kun je de symptomen erg beperken.

Paul Du Jour heeft een hele andere tactiek: neurofeedback. Paul is sinds vijf jaar directeur van het bedrijf Neuroscan. Neuroscan biedt een combinatie van neurofeedback en coaching aan. Door middel van een scan wordt de hersenactiviteit gemeten en vergeleken met een 'normale' hersenactiviteit. Naar aanleiding daarvan worden de hersenen getraind met neurofeedback om beter met prikkels om te gaan.

 

Wilt u meer weten over de alternatieve behandelingen die worden aangeboden voor ADHD? Op de pagina Alternatieve behandelingen heb ik een overzicht voor u gemaakt van een aantal alternatieve behandelingen voor ADHD die worden aangeboden.