Neuroscan

Neuroscan is een bedrijf dat sinds 2009 neurofeedback aanbiedt. Het is een praktijk voor generalistische basisgezondheidszorg en specialistische gezondheidszorg voor onderzoek en behandeling van:

  • ADHD en ADD
  • angststoornissen
  • autisme spectrum stoornissen

Voordat Neuroscan mensen met ADHD gaat behandelen wordt er eerst een test gedaan om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk om ADHD gaat en de klachten niet ergens anders vandaan komen. Neurofeedback wordt door Neuroscan altijd in combinatie met coaching aangeboden.

Neurofeedback, hoe werkt het?

Bij neurofeedback worden de hersenen getraind zodat klachten kunnen verminderen. Nieuwe cliënten krijgen eerst een EEG om te kijken hoe de hersenenactiviteit is. Als je die resultaten vergelijkt met die van mensen zonder ADHD, zie je volgens directeur Paul du Jour al gauw verschillen. Mensen met ADHD hebben vaak te weinig of teveel activiteit in de frontale kwab waardoor ze minder goed met prikkels kunnen omgaan. 

Vervolgens wordt er een plan opgesteld om de hersenen de trainen. Voor de behandeling met neurofeedback begint, krijgt de cliënt sensoren op zijn of haar hoofd geplakt zodat de hersenactiviteit kan worden gemeten. Vervolgens krijgt de cliënt op een beeldscherm langzaamaan een puzzel te zien. Elke keer als de gewenste hersenactiviteit is bereikt, wordt de cliënt beloond door middel van een extra puzzelstukje en een geluidssignaal. De behandelaar houdt ondertussen op een ander beeldscherm de hersenactiviteit goed in de gaten. Aan het eind van de trainingssessie worden de resultaten besproken met de cliënt.

Onderzoek naar neurofeedback

Neurofeedback is één van de meest onderzochte alternatieve behandelingen voor ADHD. De methode ontstond in de jaren zestig van de vorige eeuw. In Amerika wordt neurofeedback al ruim 30 jaar toegepast bij ADHD, maar in Nederland is het nog vrij nieuw. Voor meer informatie over de verrichte onderzoeken en het ontstaan van neurofeedback kunt u terecht op deze pagina.