Diagnose

Wie doet de diagnose?

De meeste mensen gaan met klachten eerst naar de huisarts. Daar wordt vastgesteld of er genoeg aanwijzingen zijn die duiden op ADHD. Als dat zo is wordt het kind, als het nodig is, doorverwezen naar een kinderpsychiater of kinderarts. De kinderpsychiater en kinderarts kunnen beiden vaststellen of er sprake is van ADHD en eventueel medicatie voorschrijven. Psychologen kunnen alleen in samenwerking met kinderpsychiaters of kinderartsen vaststellen of er sprake is van ADHD. 

Hoe wordt de diagnose vastgesteld?

De deskundige zal eerst vragen een vragenlijst in te vullen om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van ADHD of dat de symptomen wellicht ergens anders door komen. Hierin worden onder andere vragen gesteld over de familiegeschiedenis, de thuissituatie en de algemene gezondheid. Volgens kinder- en jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn wordt er zelfs gevraagd naar de zwangerschap, omdat het verloop van de zwangerschap ook een rol kan spelen in de symptomen van ADHD. De diagnose geeft de ernst van de symptomen aan, hoe die symptomen de ontwikkeling van het kind belemmeren en de invloed daarvan op de situatie thuis en op school. Omdat druk en impulsief gedrag normaal is bij jonge kinderen stelt de Gezondheidsraad dat de diagnose ADHD pas op zesjarige leeftijd kan worden gegeven. 

In het handboek DSM-IV zijn de criteria voor de diagnose van ADHD vastgelegd. Er wordt onderzocht hoe het kind scoort op die criteria. De criteria helpen bij het constateren van ADHD maar geven niet de doorslag. De mate waarin de symptomen de ontwikkeling van het kind belemmeren bepaalt uiteindelijk de diagnose.

Na de diagnose

Als er ADHD is geconstateerd wordt de patiënt ingelicht over wat ADHD is en wat voor behandelingen mogelijk zijn. In overleg wordt voor een bepaalde behandelingsmethode gekozen. Omdat de Gezondheidsraad bang was dat er teveel medicatie werd voorgeschreven aan kinderen met ADHD heeft de Vereniging van Huisartsen in november 2014 de richtlijn voor diagnose en behandeling van ADHD aangepast. Voortaan mag er alleen medicatie worden aangeboden als andere behandelingen niet hebben gewerkt. Bovendien moet medicatie altijd samengaan met coaching. Kinder- en jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn gaf aan dat hij eerst kijkt naar wat er veranderd kan worden in de thuissituatie om de symptomen te laten afnemen. Een goede structuur thuis kan volgens Peter Dijkshoorn al een groot verschil maken. 

Alternatieve behandelingen

Alternatieve behandelingen zoals een speciaal dieet of neurofeedback worden niet door artsen aangeraden omdat er nog te weinig onderzoek naar is gedaan. Wilt u meer weten over alternatieve behandelingen voor ADHD, kijk dan op deze pagina.