Medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie die worden voorgeschreven voor mensen met ADHD. Hiernaast op de foto ziet u enkele van die medicijnen. Alle medicijnen zijn psychofarmaca, oftewel medicijnen die invloed hebben op de werking van neurotransmitters. Hoe de medicatie precies werkt, is niet bekend.

Kinderen krijgen meestal Ritalin voorgeschreven en volwassenen Concerta. In beide medicijnen zit methylfenidaat. Deze stof lijkt erg veel op amfetamine, oftewel de drug speed. Methylfenidaat is dus een stimulerend middel, maar ADHD'ers worden er juist rustig van. Zij kunnen zich dan afsluiten voor prikkels van buitenaf waardoor ze zich beter kunnen concentreren en rustiger worden. Ritalin en Concerta lijken veel op elkaar, het grote verschil zit in de duur van de medicatie. Ritalin werkt ongeveer 2 tot 4 uur en moet dus meerdere keren per dag worden ingenomen. Een regelmatige inname is hierbij erg belangrijk. Concerta werkt 12 uur lang, waardoor het slechts één keer per dag moet worden ingenomen. 

Hoe vaak voorgeschreven?

In 2013 werd methylfenidaat ruim 700.000 keer voorgeschreven aan kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Het aantal kinderen dat medicatie krijgt voor ADHD groeit elk jaar, maar het aantal kinderen waarbij ADHD wordt gediagnosticeerd ook. In juli 2014 gaf de Gezondheidsraad aan te vrezen dat kinderen te vaak medicatie kregen voorgeschreven bij ADHD. De Vereniging van Huisartsen heeft daarom in november 2014 de richtlijn voor de diagnose en behandeling bij ADHD veranderd. Voortaan moet het voorschrijven van medicijnen op zijn minst gecombineerd worden met coaching. Medicatie mag pas aan kinderen worden voorgeschreven als andere behandelingsmethoden niet werken. Tot slot moet het kind ook twee keer per jaar gecontroleerd worden, wat nu niet altijd gebeurt.

Bijwerkingen

Medicijnen met methylfenidaat kunnen bijwerkingen hebben. Een paar bijwerkingen die zeer vaak optreden (meer dan 10% van de gebruikers) zijn :

  • Slaapproblemen
  • Nervositeit
  • Hoofdpijn

Een aantal bijwerkingen die vaak (1 tot 10 % van de gebruikers) voorkomen zijn:

  • Vermindering eetlust
  • Hartkloppingen
  • Slaperigheid
  • Verlies van spontaniteit
  • Abnormaal gedrag

Het volledige overzicht van de bijwerkingen van methylfenidaat en hoe vaak ze voorkomen kunt u hier vinden.

Als er bijwerkingen optreden is het verstandig uw arts te raadplegen. Dan kan er worden gekeken of de dosering moet worden aangepast of dat er misschien een ander medicijn moet worden voorgeschreven.

Atomoxetine

Methylfenidaat is het meest voorgeschreven medicijn voor ADHD, maar zo nu en dan wordt atomoxetine voorgeschreven. Dat zit onder andere in het medicijn Strattera. Atomoxetine versterkt in de hersenen de werking van de stof norepinefrine, die waarschijnlijk een rol speelt bij het vasthouden van aandacht en concentratie.

Kinderen en medicatie

Kinderen krijgen meestal Ritalin voorgeschreven. Omdat de kinderen meestal pas op school problemen ervaren van de kenmerken van ADHD, wordt Ritalin vaak pas voorgeschreven aan kinderen vanaf 6 jaar. De bedoeling is dan om tijdens de puberteit te kijken of het kind de medicatie nog steeds nodig heeft. Kinder- en jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn laat de kinderen twee keer per jaar stoppen met medicatie om te kijken of de kinderen al zonder kunnen. Kinderen die bij hem in behandeling zijn, krijgen meestal maar een paar jaar medicatie voorgeschreven. Volgens Peter Dijkshoorn kan een nieuwe structuur er namelijk voor zorgen dat je medicatie minder hard nodig hebt. Hij geeft aan dat bijvoorbeeld het vinden van een baan die goed bij je past ervoor kan zorgen dat je minder last van je symptomen hebt, waardoor je met medicatie zou kunnen stoppen.

Concerta afgekeurd door geneeskundige inspectie

Volwassenen met ADHD krijgen meestal Concerta voorgeschreven. Concerta is in 2011 door de geneeskundige inspectie afgewezen als medicijn, het kan namelijk leiden tot hartinfarcten. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie is die afwijzing onterecht, zij ziet Concerta nog als het beste middel om voor te schrijven aan volwassenen met ADHD. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie wil ondanks de afkeuring Concerta blijven voorschrijven aan volwassenen. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wacht nog met reageren op het besluit van de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie.