Nieuws

ADHD komt regelmatig in het nieuws. Op deze pagina vindt u een overzicht van artikelen over ADHD die in de afgelopen maanden gepubliceerd zijn.

  • 13 maart 2015, Rijksuniversiteit Groningen: Klasseninterventies helpen gedrag van kind met ADHD te verbeteren.

Rijksuniversiteit Groningen heeft een literatuurstudie gedaan waaruit blijkt dat het drukke en afgeleide gedrag van kinderen met ADHD in de klas verminderd kan worden met klasseninterventies. Het zou niet alleen de kinderen met ADHD helpen maar ook de klasgenoten. U kunt meer over dit onderzoek vinden op deze pagina.

  • 9 maart 2015, BNR: ADHD zit dieper in hersenen dan tot nu toe bekend.

Uit het onderzoek van Hanneke van Ewijk blijkt dat ADHD nog dieper in de hersenen zit dan men dacht. Het zit niet alleen in de grijze hersencellen maar ook in de witte stofbanen eronder. Die stofbanen zorgen voor de verbindingen tussen hersengebieden. U kunt meer lezen over dit onderwerp op deze pagina.

  • 26 februari 2015, Telegraaf: ADHD'ers sterven sneller. 

Een Deens onderzoek stelt dat ADHD'ers sneller sterven dan leeftijdsgenoten. Een vroege diagnose en behandeling zouden kunnen helpen. Het hele artikel kunt u hier lezen.

  •  4 februari 2015, Nationale Zorggids: DNA en hersenen kinderen met ADHD anders.

Uit onderzoek van Janita Bralten van de Radboud Universiteit blijkt dat de hersenen en het DNA van kinderen met ADHD structureel verschillen van mensen die geen ADHD hebben. Het hele artikel kunt u hier lezen.

  • 27 januari 2015, Scientias.nl: Zo remt ADHD-medicijn het sociale speelgedrag af.

Op de Universiteit Utrecht is onderzoek gedaan naar hoe ADHD-medicatie het speelgedrag van kinderen kan remmen. Meer informatie over dit onderzoek vindt u hier.

  • 20 januari 2015, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: Niet kleiner door stimulantiagebruik.

Er is een onderzoek gepubliceerd op de website van het tijdschrift waaruit blijkt dat het gebruik van stimulantia zoals Ritalin niet tot groeiproblemen leidt. Helaas is het volledige onderzoek (nog) niet beschikbaar. Dit bericht is ook niet terug te vinden op andere media waardoor het lastig is om te bepalen hoe betrouwbaar het onderzoek is. Mocht er meer over bekend worden, dan zal ik dit plaatsen op deze pagina.

  • 29 december 2014, Tubantia: In Enschede opgerichte stichting Medhulp biedt ondersteuning bij betalen dure ADHD-medicijnen.

De medicatie voor ADHD wordt lang niet altijd vergoed. Daardoor moeten ouders soms wel 100 euro per maand bijbetalen. In Enschede is Medhulp opgericht die geld inzamelt om gezinnen te helpen die de medicatie niet kunnen betalen. Hoewel het een lokaal initiatief is, werkt de organisatie landelijk. Hier kunt u het gehele artikel van Tubantia vinden.

  • 23 december 2014, Nationale Zorggids: Afspraken gemaakt over continuïteit ADHD-zorg door kinderartsen.

Per 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de zorg aan kinderen met psychische problemen of stoornissen. ADHD'ers waren in dit proces vergeten. Nu zijn er alsnog afspraken gemaakt. In 2015 zorgen individuele zorgverzekeraars namens gemeenten voor de inkoop en afhandeling van de zorg voor ADHD'ers. In 2016 nemen de gemeenten dit over. Hier kunt u het artikel vinden.

  • 5 december 2014, Argos (NPO): Minister Schippers wacht ADHD richtlijn met omstreden medicijn af.

Minister Schippers wil nog niet reageren op het voornemen van de Vereniging van de Psychiatrie om het door de geneesmiddeleninspectie afgewezen medicijn Concerta op nummer 1 te zetten in de behandelrichtlijn voor ADHD bij volwassenen. Hier kunt u het gehele artikel van Argos lezen. Het artikel is een reactie op het bericht van de NOS van 11 oktober 2014 ("afgewezen ADHD-pil populair"). 

  • 10 november 2014, Telegraaf: 'Niet ieder kind met ADHD zit aan de Ritalin'.

Huisartsen zien de afgelopen jaren meer kinderen met ADHD, maar schrijven in verhouding niet meer medicijnen voor. Het percentage kinderen dat Ritalin of een ander geneesmiddel slikt, is al jaren gelijk. Het hele artikel kunt u hier lezen.

  • 10 november 2014, Radar (NPO)Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'ers.

Blijkbaar is het lastig voor ADHD'ers om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Radar ging op onderzoek uit, de aflevering kunt u hier bekijken.

  • 7 november 2014, Metronieuws: Vergroot prenatale blootstelling aan luchtvervuiling de kans op ADHD?

Wetenschappers aan Columbia University concluderen in een onderzoek dat als zwangere vrouwen worden blootgesteld aan zware luchtvervuiling, de kans vijf keer zo groot is dat het kind op 9-jarige leeftijd ADHD heeft.

  • 4 november 2014, Nederlands Huisartsen Genootschap: nieuwe NHG-standaard voor kinderen met ADHD.

Er is een nieuwe richtlijn gelanceerd voor huisartsen voor de diagnose en behandeling bij ADHD. De belangrijkste veranderingen zijn dat medicatie mag pas worden aangeboden als andere behandelingsmethoden niet werken en dat kinderen met ADHD twee keer per jaar gecontroleerd moeten worden. Hier kunt u lezen wat de nieuwe richtlijn voor Nederlandse huisartsen precies inhoudt. Wilt u liever een nieuwsbericht lezen over de veranderingen van de NHG-standaard, kijk dan hier voor het nieuwsbericht van de Telegraaf.

  • 4 november 2014, Metronieuws: Kind met ADHD rustiger met 'Druk in de klas'.

De methode 'Druk in de klas' is ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam. De methode is getest op 65 basisscholen in Nederland. De eerste resultaten zijn positief. Kinderen zouden socialer, minder druk en minder agressief zijn. De kinderen konden zich ook beter concentreren. Lees het gehele artikel hier.

  • 4 november 2014, Telegraaf: 'ADHD is geen ziekte'.

Volgens professor Richard Friedman is ADHD niet meer dan een karaktereigenschap. Volgens de professor hebben ADHD'ers een traag beloningssysteem. ADHD'ers maken te weinig dopamine aan waardoor ze geen voldaan gevoel krijgen, aldus de professor. Het artikel kunt u hier lezen.

  • 4 november 2014, Noordhollands Dagblad: Sterke groei van pilgebruik bij kinderen.

Bijna 1 op de 20 kinderen krijgt medicatie vanwege een gedragsstoornis, voornamelijk ADHD. Hoogleraar neuropsychologie Jaap Oosterlaan van de VU vindt het zorgelijk. Lees hier het gehele artikel.

  • 31 oktober 2014, Nationale Zorggids: Verenigingen ADHD en dyslexie samen verder.

Per 1 januari 2015 gaan de verenigingen Impuls (voor ADHD en ADD) en Woortblind (dyslexie) samenwerken. Voortaan gaan ze verder als Impuls & Woortblind. De belangenverenigingen gaan samenwerken omdat ADHD en dyslexie vaak samen voorkomen bij één persoon of binnen een familie. Het hele nieuwsbericht is hier te lezen.

  • 14 oktober 2014, Kinderopvangtotaal.nl: Ochtendfitness vermindert symptomen ADHD. 

Uit onderzoek van de Michigan State University blijkt dat kinderen met ADHD die voor schooltijd gaan sporten, betere resultaten behalen dan kinderen met ADHD die dat niet doen. Het sporten zou ook een positief resultaat hebben op kinderen zonder ADHD. Bekijk hier het artikel.

  • 11 oktober 2014, NOS: "Afgewezen ADHD-pil populair".

Het medicijn Concerta wordt meestal voorgeschreven aan volwassenen met ADHD maar de geneesmiddeleninspectie heeft het medicijn in 2011 al afgekeurd. Het medicijn zou een te grote kans hebben op bijwerkingen zoals hartproblemen en agressie. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie wil het medicijn in een nieuwe richtlijn als eerst aangewezen middel opnemen. Volgens de vereniging is het medicijn namelijk op niet-rationele redenen afgekeurd. Lees het gehele artikel van de NOS hier.

 

Heeft u zelf nog een aanvulling op de hierboven vermelde artikelen? Geef uw tip door in een reactie of mail het artikel naar adhdenmedicatie@gmail.com

Maak jouw eigen website met JouwWeb